20 marca 2015

Torvehallerne/ część I

Gdzie zjeść w Kopenhadze?


Torvehallerne to magiczne miejsce w centrum Kopenhagi, powstałe w 2011 roku. Jest to nowoczesna hala targowa oraz miejsce spotkań Duńczyków. Każdy znajdzie tam coś dla siebie w jednym z pięćdziesięciu sklepików i barów. W hali można kupić wiele rzeczy, od produktów spożywczych z różnych zakątków świata, przypraw czy oliw przez kwiaty, po rękodzieło.
Od rana czynne jest kilka kawiarni, między innymi Caffee Collective, która posiada własną palarnie ziaren. Taka kawa postawi na nogi każdego śpiocha. Jest również nietypowy Grød, bazujący na gotowanych ziarnach. Znajdziemy ty kilkanaście rodzai owsianek i innych ziarnistych smakołyków.
W porze lunchu zjemy tradycyjnego smørrebrøda, sałatki w stylu greckim, vegetariańskie i ekologiczne wrapy z omleta, wypełnione smakowitymi dodatkami.
Pod wieczór można wpaść na wino i tapas do hiszpańskiego kącika, wypić belgijskie piwo i zajadać się smakowitymi przekąskami od regionalnych dostawców.
Dla smakoszy słodkości jest kilka cukierni- piekarni, w tym ekologiczne, a także z ciastami wypiekanymi na miejscu. Znajdziemy także stoiska z czekoladą i specjałami z lukrecją.


Tapa Del Toro

Zacznę od mojego ulubionego miejsca Tapa del Toro, hiszpańskie wino, tapas i cudowna atmosfera. Nawet gdy za oknem wieje lub leje w środku możemy poczuć śródziemnomorski klimat. Krewetki, meatballs, kalmary... i wiele innych za 50 DKK. Do tego vino 45 DKK, znajdziemy także piwo prosto z Półwyspu Iberyjskiego, m.in. San Miguel. Świetne miejsce na wieczorne spotkanie przy winie i dobrym jedzeniu.


Kalmary



Meatballs- kulki mięsne




Gorm's

Kolejne niesamowite miejsce, tym razem z pizzą. Niektórzy mówią, że z jedną z najlepszych w mieście. Jest tam kilka rodzai pizzy ze standardowymi dodatkami, szynką parmeńska, salami, pesto, rukolą i oczywiście parmezanem. Wszystkie produkty są ekologiczne. Dodatkowo można kupić pizze w kawałkach w formie wrapa, np. z pesto, szynką i suszonymi pomidorami- 50 DKK.
Jedyną wadą jest oszukane cappuccino, z przelewowego ekspresu za cenę 30 DKK, istna przesada. Na szczęście w kawę można zaopatrzyć się na innym stoisku, tutaj nikt na to nie zwraca uwagi.

Pizza slice z szynką parmeńską, pesto, rukolą i suszonymi pomidorami





il Fornaio

Piekarnia z prawdziwego zdarzenia. Ekologiczna foccacia, bagietka i pachnący chleb z chrupiącą skórką. Prawdziwy rarytas dla ceniących smak dobrego, naturalnego pieczywa. Oprócz chleba można zjeść na miejscu foccacię z dodatkami, sandwicha z szynką parmeńską lub mortadelą, pesto lub dojrzewającym serem oraz kupić produkty sygnowane marką il Fornato, jak ekologiczna oliwa, ryż czy naturalną mąkę. Do tego przepyszna kawa.


Ekologiczna foccacia z Włoską mortadelą, rukolą i pesto




 HAV2Go- rybny

Tutaj kupimy zawsze świeżą rybę. Mają bardzo bogaty asortyment, od ryby bałtyckiej po krewetki, ikrę i ostrygi. Oprócz gotowych dań na wynos można zjeść także na miejscu sałatki przygotowane z produktów, które sprzedają. Mają duży wybór sałatek warzywnych, marynowanego tuńczyka czy gravad laks oraz różnego rodzaju pasty z ryb. Mają także homara przygotowywanego na miejscu oraz fish 'n' chips. W zestawie koszt czterech potraw z ryby plus trzech sałatek warzywnych to koszt około 120 koron. Świetna przekąska na lunch dla trzech osób. W sklepie z winami na przeciwko można zaopatrzyć się w butelkę czegoś dobranego do zestawu.





Tante- T

Wspaniała herbaciarnia. Kupimy na wynos, a także napijemy się na miejscu świeżo zaparzoną, tradycyjną metodą, herbatę. Wybór jest ogromny, przez zwykłe czarne po bardzo orientalne z dalekich zakątków świata. Moja ulubiona to rooibos z kwiatami białego bzu (hyldeblomst), cool mint økologisk- miętowa naładowana dodatkami. Niezwykle słodka, nic więcej nie potrzeba, żeby się zrelaksować wieczorem. Kinesisk sencha, klasyczna, chińska, zielona bardzo aromatyczna i pobudzająca zmysły. Oczywiście każda herbata jest w wersji oryginalnej, a także z dodatkami, np. suszonymi owocami czy płatkami jak np. czarna ceylon z niebieskimi płatkami habru, nieziemsko wygląda, nieziemsko pachnie i nieziemsko smakuje.
Na każdym opakowaniu jest napisany ręcznie rodzaj herbaty, temperatura jaką powinniśmy zalewać herbatę (zazwyczaj od 60- do 80 st. Celsjusza) a także czas zaparzania. Dodatkowo zakupimy akcesoria do przygotowywania herbaty.
Ceny zaczynają się od 38 DKK za 100 g, pakowane w torebki z klipsem w środku, ułatwiającym zamykanie oraz dodatkowo są zgrzewane, więc można podarować je jako prezent.

Rooibos med hyldeblomst

Cool Mint

Kinesisk sencha




1 komentarz:

  1. super wpis, aż chce się tam jechać...

    OdpowiedzUsuń