Jest wiele miejsc na mapie Kopenhagi gdzie możemy się wybrać ze znajomymi, z rodziną lub w pojedynkę. Jednym z lepszych miejsc jest restauracja BÆST na Nørrebro.
Serwowana kuchnia to kuchnia włoska, a specjalnością jest pizza z ciastem na zakwasie, pieczona w piecu o temperaturze 500 st opalanym drewnem z Neapolu.
Wielkim przysmakiem jest także home made mozzarella dodawana do każdej pizzy, a także jako osobne danie.
Wszystkie produkty na kuchni, a także napoje i wina są ekologiczne.
Cena pizzy od 85 kr do 195.
Tym razem skusiłam się na Lille BÆST 9 retter, czyli 9 małych dań, 325 kr na osobę.
Do tego zamówiłam specjalność, czyli mozzarellę z mleka krowy Jersey, 125 DKK, jeszcze ciepłą i soczystą. Smak niepowtarzalny, zmienił całkowicie moje myślenie o tym produkcie.
Na początek wino, Acamante, Włochy, Sycylia, vino biologico, cena 400 DKK
Bogate wino pełne smaków i aromatów, idealne do potraw kuchni włoskiej.
Do mozzarelli dostaliśmy warzywa z zalewie octowej: burak, marchwka. Rillettes z wieprzowiny oraz świeżo pieczony, chrupiący i jeszcze lekko ciepły chleb.
Następnie deska wędlin włoskich, salami Lardo, salami Fennikiel z fenkułem oraz delikatna szynka parmeńska.
Następnie liście radicchio z tatarem wołowym, dresingiem z anchois oraz 2- letnim parmezanem, dodawanym do wszystkich potraw.
Następnie pizza margerita, 2 kawałki, totalny klasyk, delikatne ciasto, mozzarella z mleka krowy jersey, sos pomidorowy i bazylia.
Pizza z czarnymi kurkami, mozzarellą, cebulką, dwuletnim parmezanem.
Polędwiczka z jagnięciny z salsą verde, do tego buraczki z robionym na miejscu mascarpone oraz zrumienionymi orzeszkami laskowymi.
Kiełbaska wieprzowa z cebulką, rukolą i dwuletnim parmezanem, pieprzem i majerankiem.
Do tego polenta gotowana na wodzie z mozzarelli, z czerwoną cebulką i dwuletnim parmezanem.
To wszystkie dania jakie mielimy okazję skosztować. Wszystkie były niepowtarzalne i przybliżyły smak Włoch jaki kiedyś mogłam spróbować.
Wszystkie dania prezentowane na zdjęciach były podawane dla 2 osób.
Wnętrze jest dosyć surowe, połączone ze skandynawskim designem, na szczęście bez obrusów i zbędnych nadmuchanych dodatków.
Do tego przemiła obsługa, raczej angielskojęzyczna.
Rachunek bagatela, 1300 DKK z napiwkiem.
Na pewno odwiedzę jeszcze raz po zmianie menu. Polecam
Adres:
Guldbergsgade 29
2200 Copenhagen N
tel: 35 35 04 63, info@baest.dk
Otwarcie kuchni:
Czwartek- niedziela
17 do 22:30
Wszystkie informacje, w tym menu oraz ceny, znajdziecie na stronie:
Pytania?
Jeżeli masz jakieś pytania odnośnie restauracji, które warto odwiedzić, cen lub inne, chętnie na nie odpowiem.
Napisz na e-mail: dwiekostkicukru@gmail.com bądź zostaw komentarz.
Napisz na e-mail: dwiekostkicukru@gmail.com bądź zostaw komentarz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz