Dzisiaj na szybko zrobiłam kaszę pęczak, bardzo popularną ostatnio, z szyjkami krabowymi i cukinią.
Zaledwie kilka składników, a czas wykonania 25 min.
Kasza pęczak z szyjkami krabowymi i cukinią.
- Kasza pęczak 150 g
- Pół cukini
- Pół pomidora
- Mała cebula
- Szyjki rakowe w zalewie
Dodatkowo użyłam:
- Masło do smażenia
- Świeże chili
- Zielona pietruszka
- Sól i pieprz
- Świeżo starta gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ugotowałam kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli do garnka wrzuciłam opłukaną na sitku kaszę i zalałam ją wodą, tak, żeby przykryła ją podwójnie. Posoliłam i gotowałam 20 min, aż kasza wchłonęła prawie całą wodę.
W między czasie pokroiłam cebulę w drobną kostkę i podsmażyłam ją na maśle. Następnie dodałam pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmażyłam 3 min i dorzuciłam pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko na lekkim ogniu dochodziło parę minut, aż pomidor puścił sok i zrobił się lekki sos. Do całości dodałam sól do smaku i świeżo zmielony pieprz i gałkę muszkatołową.
W między czasie pokroiłam cebulę w drobną kostkę i podsmażyłam ją na maśle. Następnie dodałam pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmażyłam 3 min i dorzuciłam pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko na lekkim ogniu dochodziło parę minut, aż pomidor puścił sok i zrobił się lekki sos. Do całości dodałam sól do smaku i świeżo zmielony pieprz i gałkę muszkatołową.
Odsączyłam szyjki rakowe, oberwałam pietruszkę i pokroiłam w małą kostkę chilli.
Do gotowej kaszy dodaję sos z cukinią, a po paru minutach raki, chili i pietruszkę, żeby całość się podgrzała.
Smacznego
Pytania?
Jeżeli masz jakieś pytania, odnośnie wykonania, dostępności lub zamiany składników lub inne, chętnie na nie odpowiem.
Napisz na e-mail: dwiekostkicukru@gmail.com bądź zostaw komentarz.
Napisz na e-mail: dwiekostkicukru@gmail.com bądź zostaw komentarz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz