Już tylko parę dni zostało do świąt, a więc mamy coraz miej czasu dla siebie i na gotowanie, na przygotowanie pysznego posiłku czy przekąski. Przepis na omlet jest szybki i jest świetnym pomysłem na śniadanie lub kolację. Jak zawsze składniki można dowolnie zamieniać i miksować. Zamiast rzeżuchy można użyć np. świeżego tymianku, który świetnie smakuję w połączeniu z avocado i pomidorem. Zamiast raków można użyć krewetek, kurczaka a nawet ser feta czy inny ulubiony. U mnie na stole ostatnio coraz mniej mięsa, a warzywa stają się kolorową inspiracją.
Omlet z sałatką z avocado i krabem.
Składniki dla dwóch osób:
- 4 jajka
- pomidor
- avocado
- kraby w zalewie
- rzeżucha
- sól i pieprz do przyprawienia jajek i sałatki
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
Wbijam do miski dwa jajka na omlet dla jednej osoby, przyprawiam solą i pieprzem, roztrzepuje chwilę trzepaczką do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę masła i wlewam masę, gdy zetnie się od strony patelni, składam boki do środka i podsmażam do ścięcia się środka, ale nie całkowicie. Zdejmuję omlet z patelni, z drugim robię tak samo.
W między czasie kroję avocado i pomidora w małą kostkę. Dodaję odsączone z zalewy raki i pokrojoną rzeżuchę. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam całość i kładę na ciepłym omlecie.
SMACZNEGO
Pytania?
Jeżeli masz jakieś pytania, odnośnie wykonania, dostępności lub zamiany składników lub inne, chętnie na nie odpowiem.
Napisz na e-mail: dwiekostkicukru@gmail.com bądź zostaw komentarz.
Napisz na e-mail: dwiekostkicukru@gmail.com bądź zostaw komentarz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz